diumenge, 27 de febrer del 2011

EL CLASSICISME (II): LA MÚSICA VOCAL - LA FLAUTA MÀGICA (3r trimestre)

Segurament has sentit parlar algun cop d'aquesta òpera de Mozart, una de les més populars del repertori universal i sens dubte, un dels grans monuments de la creació humana. 

És possible que fins i tot hagis sentit algun fragment o potser has vist alguna versió. El fet de que les melodies de la flauta màgica siguin especialment populars i les característiques fantàstiques de l'argument, la fan molt indicada per al públic jove.

Ara bé, quin és el significat real de la flauta màgica?. Intentarem descobrir-ho!

MOZART I LA FRANCMAÇONERIA

A l'època de la il·lustració, es van posar de moda algunes societats formades per professionals lliures, artistes, intel·lectuals, polítics, etc. Com que aquests grups eren proclius a les idees revolucionàries molts eren de caràcter secret. A més a més, l'esglèsia i la cort no els veia amb bons ulls i en alguns llocs es van prohibir (en altres com a Viena tenien en canvi la protecció del Emperador).



Activitat 1: llegeix el text del periodista i professor Jaume Radigales "Mozart i la francmaçoneria", i contesta les preguntes relacionades:
  • Busca en el diccionari de l'enciclopèdia catalana el significat de les paraules francmaçoneria i lògia i posa'l en tel teu bloc.
  • Quin és l'origen de la paraula "francmaçó"
  • En quin any va entrar Mozart en la francmaçoneria i en quina ciutat?
  • Quina edat tenia en aquell moment? (posa-hi també les dates de naixement i mort de Mozart)
  • Observa l'album de Picasa amb els símbols masònics. Busca el seu significat a l'article i comenta-ho.
  • Quin és, segons el periodista J. Radigales, l'ideal del francmaçó?
  • A l'article es parla dels diferents graus dels francmaçons. A quin va arribar Mozart?
  • Quines són les tonalitats maçòniques i per què?
  • Quins altres músics apareixen a l'article que també van ser francmaçons?
  • Llegeix l'article "Los colores del Barça són masónicos" i escriu la teva opinió.

LA FLAUTA MÀGICA

La flauta màgica és, amb una mica de fantasia, el resum dels ritus d'inicació a la maçoneria i els seus ideals principals. A classe veurem la versió en cinema que va fer el director Kenneth Branagh.


Activitat 2: busca els principals personatges que intervenen en aquesta òpera i posa'ls en el teu bloc (indica també la seva veu). En quina persona real estava inspirat el personatge de Sarastro? (article anterior). Si il·lustració ve de llum... què pot simbolitzar el personatge de la reina de la nit?



ELS TEMES DE LA FLAUTA MÀGICA

Hi ha llocs d'internet on podem crear partitures i insertar-les als nostres blogs o webs sense necessitat de descarregar cap programa addicional. L'activitat següent és per treure profit d'aquestes possiblitats.

Activitat 3: crea una partitura en el lloc d'internet http://www.noteflight.com/, i inserta-la en el teu bloc. La partitura d'aquesta entrada haurà de ser de la flauta màgica. El teu professor et proporcionarà el material. Per poder treballar amb noteflight t'hauràs de registrar i crear un usuari.

Aquí en tens un exemple: Ffragment de l'ària de "la reina de la nit" de la flauta màgica.






FEINA FINAL SOBRE LA FLAUTA MÀGICA
Activitat 4: Observa aquestes imatges. Descarrega-les i crea el teu propi album de Picasa. Afegeix els noms dels  personatges que hi apareixen i després fes un breu comentari de cada imatge amb una descripció (de quin moment del film es tracta i què està passant). Finalment omple el qüestionari i envia-ho.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada