diumenge, 14 de novembre del 2010

ELS COMPOSITORS DEL BARROC

Els moviments artístics són fruit del moment històric on es desenvolupen. Les seves característiques són les de la seva època i en ocasions, fins i tot els criteris estètics són determinats per les institucions que ostenten el poder en aquell moment. En el cas del barroc (1600 a 1750), el poder està concentrat en dos institucions: les monarquies absolutistes europees i les seves corts i l'Esglèsia (catòlica o protestant segons el lloc).

Ara bé, en el cas de les arts, atribuir els mèrits artístics a una situació social determinada és injust. Per sobre de qualsevol moda, és la personalitat i el geni dels grans artístes (pintors, esculptors, literats o músics) el que fa avançar les arts. Dit d'una altra forma: no en parlariem tant del barroc si no haguéssin existit en aquell moment els creadors que van immortalitzar l'estil. Per això l'estudi de cada època també ha d'incloure uns quants noms propis, que són els que a la llarga tots recordarem. En el barroc hem de parlar, com a mínim de 3 compositors.

ACTIVITATS: Crea una entrada en el teu bloc dedicada als 3 compositors del barroc, inclouent-hi les dades que es soliciten. Posa al principi un retrat seu i escriu un breu resum de la seva vida (màx. 10 línies). Recorda que no ha d'haver-hi links hipertextuals en el text. No oblidis indicar també la seva nacionalitat.

ANTONIO VIVALDI (1678-1741)

Vivaldi va destacar per ser el compositor de la forma concert per solista (de la qual vas escriure la definició en una entrada anterior). Els més famosos són els 4 concerts de les quatre estacions. Cada concert es composa de 3 moviments independents.

Inserta en el teu bloc els vídeos dels 3 moviments d'un dels 4 concerts (has de triar per tant una de les estacions). Escriu també el poema que acompanya a l'estació que triïs.

GEORG FRIEDRICH HAENDEL (1685-1759)

Haendel va ser un compositor d'èxit que va conrear tots els gèneres musicals. Entre la seva extensíssima producció es troben algunes obres veritablement populars com les suites de la música aquàtica, la música pels reials focs artificials i per suposat l'oratori El messies (el del popular Al·leluia).
Inserta 3 vídeos d'aquestes obres. Explica també com va ser l'estrena d'alguna d'elles.

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)

Per a molts, Bach ha estat el compositor més gran de tots els temps. La seva música s'interpreta constantment i és la base per a la formació de qualsevol músic. Les seves obres han estat versionades per gran quantitat de músics, formacions i estils, des de la música electrónica al jazz.

Afegeix en el teu bloc 3 vídeos d'algunes de les seves grans obres (una de cada tipus)
  • Oratoris: Passió segons Sant Joan, Passió segons Sant Mateu, Magníficat
  • Obres per instruments sols: suites per a violoncel sol, Partites per a violí sol, obres per clavicembal com El clavecí ben temperat (també pot ser interpretades amb piano si el pianista és Glenn Gould).
  • Obres per orquestra: Concerts de Brandemburg, Suites per orquestra, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada